top of page

Ghid pentru posesorii de animale

 

 

01

02

Sfaturi utile

 

Orice persoana care isi cauta un animal de companie, functie de specia dorita, va fi influentat in primul rand de aspectul exterior al rasei. Astfel achizitionarea unui animalut nu este o decizie ce trebuie luata sub impulsul momentului. Animalul pe care il veti alege, va fi, foarte probabil un membru al familie dumneavoastra, va va fi alaturi zi de zi si va va influenta modul in care va traiti viata.

 

In aceste conditii este de preferat sa luati in considerare toate aspectele inainte sa va decideti privind achizitionarea oricarei specii. Animalul de companie nu este o jucarie pe care sa o lasi in cutie daca nu mai prezinta interes sau  un bun pe care sa-l valorifici; este UN VIU cu trairi, sentimente, nevoi, preferinte, tabieturi, boli (din pacate).

 

 

 

 

03

Amenajarea spatiului

 

Pentru a se simti in siguranta si pentru a se obisnui cu casa animalutul are nevoie de propriul spatiu unde sa poata dormi sau sa se poata refugia.

 

Aşadar, dacă ţinem cu adevărat la animalul nostru de companie, atunci nu trebuie neglijat spaţiul în care acesta trăieşte creându-i toate condiţiile unei vieti confortabile.

 

- Asigurati-va ca noul pat are dimensiunile potrivite specific varstei si taliei, ca poate fi usor de curat;

- In cazul pisicilor este nevoie si de litiera: o tavita cu nisip, tavita care ar fi de preferat sa fie acoperita pentru a retine mirosurile neplacute;

- Jucariile nu ar trebui sa lipseasca indiferent de animalutul pe care il aveti. In cazul pisicilor sunt de preferat jucarii cu textura speciala care sa le ajute si la ascutitul ghearelor – astfel evitati deteriorarea mobilierului

- Locul pentru servirea mesei trebuie sa aibă vase pentru hrana şi apă comod de utilizat şi rezistente.

 

 

 

 

04

Alegerea numelui

 

Alegerea numelui este prima si cea mai simpla etapa din ceea ce va fi “convietuirea” dumneavoastra cu o necuvantatoare. Numele, de preferat, ar trebui sa fie unul relativ scurt cu o sonoritate puternica pentru a fi mai usor animalutului dumneavoastra sa-l asocieze cu el. In prima etapa va trebui sa primeasca mici recompense atunci cand este strigat sau ii se transmite un mesaj deoarece, ca si copiii, au nevoie de mici stimulente.

 

 

 

 

05

Copii si animale

 

Obisnuitul deja cliseu “o sa avem un copil nu mai putem tine animalutul” este o greseala.

 

Daca animalutul pe care il aveti este perfect sanatos (deparazitat, vaccinat, dus la controale periodice) nu exista nici un motiv pentru care acesta sa nu fie mai mult decat  prieten pentru copilul dumneavoastra.

 

De asemena studiile psihologice au aratat o serie de beneficii pe care prezenta animalelor le va aduce asupra cresterii si dezvoltarii copiilor: acei copii care provin din familii detinatoare de animale de companie au un grad ridicat de empatie si aptitudini sociale superioare celor care nu au un animal in casa, au un nivel mai mare de incredere in propriile puteri, sunt mai responsabili, mai calmi, mai fericiti.

 

Animalul de companie poate juca rolul unui intermediar intre copil si lumea adultilor. Copiii au in mod spontan tendinta sa umanizeze animalul, atribuindu-i sentimente si nevoi asemanatoare lor.

 

Observand relatia pe care copilul o stabileste cu animalul de companie poti afla mai multe despre copilul tau. Jocul este un mod de comunicare comun copilului si animalului, „obiect de proiectie”, prin intermediul caruia este mai usor pentru copil sa vorbeasca despre sine si sa-si exprime temerile.

 

Astfel, prezenta unui animal permite de multe ori detectarea carentelor afective si emotionale ale copilului. 

 

 

 

 

06

Regim alimentar

 

Regimul alimentar difera functie de specie. Astfel, deoarece procentul cel mai mare de animalute de companie sunt canide sau feline o sa detaliem mai jos cateva aspecte privind alimentatia acestora.

 

Intarcarea puilor aferenti acestor specii are loc, in conditii normale, dupa varsta de 6 saptamani, varsta de la care animalutul se poate hrani independent de mama lui dar foarte dependent de viitorul lui stapan. Astfel trecerea la hrana solida se face treptat. Pana la varsta de 4 luni animalutul va beneficia de 4 mese pe zi, in perioada 4-10 luni va beneficia de 3 mese. Dupa varsta de 18 - 20luni se va reduce la 2 mese pe zi urmand ca dupa varsta de 2 ani se poate reduce la o singura masa.

 

Pentru hrana achizitionata din magazinele specializate sa va opta pentru cea aferenta varstei animalutului, pentru hrana “din casa” se va opta pentru supe sau pilafuri de legume impreuna cu carne de pui sau vita.

 

Intiferent de tipul de hrana pentru care se opteaza este necesara suplimentarea cu o serie de produse comerciale pe baza de vitamine si calciu. (obligatoriu a se consulta medicul veterinar).

 

Alimentatia este foarte importanta si in cazul animalutelor adulte deoarece, odata cu varsta creste inclinatia spre obezitate. De asemenea este determinant si statusul hormonal al animalutului dumneavoastra: animalele sterilizate au nevoie de diete special; de obicei sunt informatii pe care ar trebui sa le primiti la momentul efectuarii interventiei chirurgicale.

 

Apa este esentiala, deficitul putand avea consecinte grave asupra sanatatii animalului dumneavoastra.

 

Interzise din alimentatie: - aferent cainilor

- Laptele

- Carnea de porc, oase de porc, oase de pui

- Condimentele, grasimi, prajeni

- Fasole verde, mazare,cartof,varza – in general legumele care fermenteaza

- Bauturi alcoolice si racoritoare

- Dulciurile, in mod expres cele pe baza de cacao/cafea

- Mezeluri

 

Interzise din alimentatie: - aferent pisicilor

- Laptele

- Condimentele, grasimi, prajeli, sarea

- Dulciurile care au la baza ciocolata/cafea

- Bauturile alcooloce

- Ciupercile, tomatele, ceapa, usturoiul

- Strugurii, stafidele

 

Pentru a avea un animalut in cea mai buna forma este important ca alimentatia sa satisfaca nevoile acestuia, asigurandu-I in acelasi timp o viata de calitate si o speranta de viata cat mai lunga. Numai o hrana perfect echilibrata va permite sistemului osos, muscular si organelor sa se dezvolte armonios mentinand si o greutate optima.

 

 

 

 

Vaccinare si deparazitare

 

Vaccinarea se va efectua, functie de specie si de bolile la care sunt predispuse, numai de medicul veterinar dupa schema de vaccinare aleasa de acesta. Vaccinurile sunt obligatorii si ofera imunitate puternica animalului dumneavoastra.

 

Astfel trebuie respectata schema de vaccinare din viata de pui, urmand apoi a se vaccina animalutul o data pe an, vaccin ce imunizeaza bolile cele mai frecvente; in cazul cainilor vaccinarea anuala ofera imunitate asupra urmatoarelor boli: parvoviroza, hepatita, jigodie, leptospiroza, rabie; in cazul pisicilor vaccinul anual ofera imunitate pentru: rinotraheita virala, calciviroza, panleucopenia felina, rabia.

 

Deparazitarea se efectueaza de asemenea functie de specie, cu produse adecvate, la recomandarea medicului veterinar.De preferat in cazul pisicilor si cainilor deparazitarea interna ar trebui efectuata trimestrial iar cea externa lunar.

 

bottom of page